Emphatizing Desain Kemasan Gastronomi Lemang Kabupaten Lahat untuk Menarik Minat Konsumen

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Melati Pratama
Arief Marna Sonjaya

Abstract

Lemang is a type of traditional cuisine typical of Lahat Regency. The packaging aspect of lemang is one thing that needs attention. The purpose of this study was to find out directly the wishes of producers, consumers and village officials for the development of gastronomic packaging designs in lemang include primary, secondary and terteriary.  The research method used in this research is descriptive qualitative by interviews, observations and documentation to the Tanjung sirih village officials, 10 Lemang sellers in Tanjung Sirih village, and 15 Lemang buyers. The results of observation showed that the primary packaging of Lemang was bamboo, the secondary and tertiary packaging used newspaper and plastic bag. The interview showed that the primary packaging was not required to develop, while secondary and tertiary was required to develop by design. Based on result, it can be concluded that the effort that can make Lemang attractive is to design secondary and tertiary packaging with gastronomy. 

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

How to Cite
Pratama, M., & Sonjaya, A. M. (2023). Emphatizing Desain Kemasan Gastronomi Lemang Kabupaten Lahat untuk Menarik Minat Konsumen. Jurnal Kajian Pariwisata, 5(2). https://doi.org/10.51977/jiip.v5i2.1076

References

Adela, G., Hadiprawiro, Y., & Prastiwinarti, W. (2022). Perancangan Ulang Label Kemasan & Joe. Prosiding Seminar Nasional Tetamekraf, 519-527.
Aji, F. P., & Anggapuspa , M. L. (2022). Redesain Kemasan Jenang Kelapa Muda Abdoel Chakim Khas Jombang. Jurnal Barik, 131-145.
Andrade, C. (2021). The Inconvenient Truth About Convenience and . Learning curve, 86-88.
Ayu, I. K., & Desintha, S. (2019). Perancangan Desain Kemasan Gula Cikeris Sebagai Kuliner Khas Purwakarta. e-prosiding of art & design (pp. 965-976). Bandung: Perpustakaan Universitas Telkom.
Azhar, P. N., & Widyastuti. (2014). Pengaruh Daya Tarik Iklan Terhadap Niat Beli Produk Fresh Care Melalui Brand Image . Jurnal Ilmu Management, 1197-1207.
Christy, J. J. (2022). Perancangan Ensiklopedia Augmented Reality Hiu dan Pari yang Dilindungi. Kartala Visual Studies , 1-13.
Ermawati, E. (2019). Pendampingan Peran dan Fungsi Kemasan Produk Dalam Dunia Pemasaran Desa Yosowilangun Lor. Jurnal Empowerment Society, 15-22.
Maharani, S. D., Aryanto, H., & Arini M, B. D. (2020). Perancangan Kemasan Makanan Pie Lumpur “Pesona Bakery" Sebagai oleh-oleh khas Sidoarjo. Jurnal DKV Adiwarna, Universitas Kristen Petra, 1-9.
Naufalina, F. E. (2020). Peranan Utama Pada Anyaman Bambu Sebagai kemasan telur asin brebes. Jurnal ATRAT, 195 - 202.
Pratiwi, I., Bangun, D., & Turgarini, D. (2021). Teknologi Digital untuk Wisata Gastronomi. Jurnal Kajian Bahasa dan Pariwisata BARISTA , 37-45.
Sagita, R. A., & Siswahyudianto. (2022). Strategi Pemasaran Dalam Pengembangan Brand Awareness pada Sentra Olahan Salak Kunara Desa Kedungrejo Kecamatan Megaluh Kabupaten Jombang. Jurnal Inovasi Bisnis dan Manajemen Indonesia, 327-340.
Sonjaya, A. M., Pratama, M., & Rahmania, T. (2021). Gastronomi Traditional Culinary "Lemang" on Tanjung Sirih - Lahat District. Palembang Tourism Forum (pp. 100-106). Palembang: Atlantis Press.
Srihidayati, G. (2023). Perancangan Logo dan Desain Kemasan Keripik Pisang Tanduk Arjuna di Kota Palopo. Perbal: Jurnal Pertanian Berkelanjutan, 74-82.
Syarifuddin, D. (2018). Pasar Tradisional Dalam Perspektif Nilai Daya Tarik Wisata. Jurnal Manajemen Resort dan Leisure, 19-32.
Tjiptono, F. (2015). Strategi Pemasaran. Yogyakarta: Andi.
Triyadi, A. (2021). Desain Kemasan Bolu Susu Lembang Sebagai Upaya Meningkatkan Promosi Kuliner Bandung. Wacadesain, 16-25.
Winarno, F., & Winarno, S. A. (2017). Gastronomi Kuliner. Jakarta: Gramedia.
Winoto, W. T., Natadjaja, L., & Febriani, R. (2020). Perancangan Desain Kemasan dan Brand Bagiak Sherly Oleh-oleh Khas Banyuwangi. Jurnal DKV Adiwarna, Universitas Kristen Petra, 1-9.
Wulandari, N. G., & Patria, A. (2016). Perancangan Desain Kemasan Sekunder Andik Bakery Surabaya. Jurnal Pendidikan Seni Rupa, 278-283.